Yargı Çalışanlarına Yönelik Yetki Aşımı

Yazan: 25 Nisan 2011
Kategori: 1-Başkandan, 4-Haberler

Merhabalar

Değerli Yargı Camiası ve Kıymetli Arkadaşlar…

Dünya üzerinde bir çok yönetim şekli mevcuttur. Her ülke kendine uygun bu yönetim şekillerini uygulamaktadır.

Ülkemiz ise Üniter bir devlet yapısına sahip olup, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün bizlere armağan etmiş olduğu Cumhuriyet Rejimi ile yönetilmektedir.

Anayasamız da Yasama, Yürütme ve Yargı olarak yetki ve görevler paylaştırılmış olup bunları her biri gerek kendi içerisinde, gerekse birbirine dayalı olarak ifa edecekleri hususlar belirlenmiştir.

Bu kısa mukaddimeden sonra İzmir 16. İcra Müdürlüğünde görev yapan değerli meslektaşımız ve arkadaşımız olan Özgür Şengül Köse arkadaşımıza vazife başında kolluk kuvvetlerince yapılan müdale neticesinde ilgililer hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmış son olarak da geçtiğimiz günlerde ise bir komiser, 5 polis memuru hakkında 5’er yıl hapis istemiyle  açılan davada İzmir 19. Asliye Ceza Mahkemesi beş polise 4’er yıl hapis cezası verdikten sonra 3 yıl 4’er aya indirmiştir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi herkesin görevi normal hiyararşisinde A’dan Z’ye açıklanmıştır. Bunun dışına çıkıldığında ise yasal sorumlulukları belirtilmiştir.

Yargıyı Sav, Savunma, Hüküm ve İcra olarak tanımlatıktan sonra bunun olmazsa olmazı olan İcra ayağının tekeri her dair çukurda kalmıştır. Mevcut olayda da bu aşikar olarak ortaya çıkmıştır. İİK 81. Maddesi gereği yapması gerekenleri yapmayıp, aksine davranmanında ötesine geçerek arkadaşımızın mağduriyetine, dolayısı ile hak sahibinin mağduriyetine, yine dolayı ile Yargının mağdur olmasına sebebiyet vermişlerdir. Mahkemenin de bu yönde vermiş olduğu kararda gayet yerinde bir karardır.

Bunların olması hiç ama hiç tasvip ve tavsiye edilmez. Çünkü Devlet vatandaşı için vardır. Kimse kendisini yapılan işi yapılmaya yetkili makam yerine görmemesi gerektiği gibi onu da engellememesi, aksi takdirde gerek temsil ettiği mesleğe, gerekse kendisine zarar verebileceğini iyi bilmelidirler.

Bu itibarla bu tür olayların bir daha yaşanmaması dilerken, yapılan işin doğası gereği de nazara alınarak Adli Kolluğun ne kadar önemli bir kavram olduğu gibi elzemiyetini de hatırlatarak değerli arkadaşımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, tekrarla bir daha böyle olmamasını canı gönülden arzuluyoruz.

Saygılarımızla…

İbrahim BAŞYURT